Helpdesk telnet

Indien u toegang via telnet heeft besteld, kunt u op onderstaande wijze

Een van de manieren om met een server te communiceren is via telnet. Tijdens een telnet sessie krijgt u een scherm gepresenteerd wat voor Windows gebruikers zeer kaal is. Indien u ervaring hebt met Linux of andere unix achtigen dan zal de telnet prompt u weinig problemen opleveren.

Voor een ieder die met telnet wil gaan werken.. en er nog geen ervaring mee heeft, volgen hier enkel aanwijzingen. Dit is dus (nog) geen complete handleiding. Wij willen u slechts een duwtje in de rug geven.

Voor Windows gebruikers: U kunt in principe gebruik maken van de standaard TELNET client die Microsoft levert. Deze is te vinden in uw windows directory. Eventueel kunt u een ander pakket van internet downloaden. Een goede bron hiervoor is Tucows, de link kunt u op onze links pagina vinden.
Wij hebben goede ervaringen met o.a. Putty. Maar het staat u volledig vrij om een ander pakket te kiezen zolang deze SSH (secure shell) ondersteund. De standaard telnet client van Windows voldoet voor dit doel dus niet.

U gaat verbinding zoeken met de server. De juiste instellingen hiervoor zijn:
Servernaam: telnet.atz-hosting.nl
Protocol: telnet
Poort: 22

Na het invoeren van uw naam en wachtwoord komt u in uw userdirectory terecht. Wij raden u vanwege veiligheidsrisico's af om in de userdirectory (de plaats waar u onmiddelijk na het inloggen terechtkomt) met chmod instellingen te veranderen.
Met "cd DOMAIN" gaat u naar de plaats waar de instellingen voor uw domein kunnen worden gewijzigd.
In de directory DOMAIN staan een aantal bestanden en directories. U vindt hier o.a. een bestand antispam.txt en mailalias. Met het eerste bestand kunt u spam tegen gaan. Met het tweede bestand kunt u zelf e-mail adressen aan een mailbox of ander adres koppelen.
Tevens ziet u hier directories cgi-bin en HTML. In de eerste komen uw cgi scripts te staan en in de directory HTML komt uw site te staan.

 

Een aantal van de meest belangrijke commando's op een rijtje:

COMMANDO BETEKENIS/UITLEG
cd change directory, wijzig de huidige directory
chmod wijzig de rechten
ls -l geeft een listing van de directory met de rechten
pico teksteditor, zeer gebruiksvriendelijk
dir geeft een listing van de directory met de rechten
exit de verbinding met de server beeindigen

 

Toelichting:
In Unix wordt een directory ook als een bestand weergegeven.

Deze uitleg wordt als extra service gegeven, en bevat een basis waardoor u direct aan de slag kunt.

Aan deze uitleg wordt nog verder gewerkt. Indien u met vragen zit, of iets u niet duidelijk is, stuurt u dan een mailtje naar de auteurs. Vermeld s.v.p. in ieder geval uw domeinnaam. Wij zullen dan proberen om de tekst dusdanig aan te passen dat deze voor een ieder duidelijk is.